Matična mliječ

Početna

Matična mliječ

O proizvodu

Matična mliječ

Matična mliječ je sekret alotrofnih Žlijezda (ždrelnih i gornjo-čeljustnih) mladih pčela-radilica koji služi za ishranu matica i matičnih larvi. On je biološki aktivan proizvod pčelarstva, koji se odlikuje cijelim nizom ljekovitih svojstava i široko se primenjuje u medicini, kozmetici i industriji hrane.

Ljekovita svojstva matičnog mliječa privlačila su pažnju čoveka još u doba drevnih Inka. Matična mliječ se pominje u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000 godina. Još od vremena Hipokrata poznata su ljekovita svojstva mliječa na ljude. Blagotvorno dejstvo matičnog mleča na organizam otkrio je 1924 godine Alen Kajas, agronom iz Francuske i od tada njegova primjena iz dana u dan postaje sve veća. Te blagotvorne osobine matičnog mlieča izražene su kroz bogatstvo belančevina i šećera čije supstance pripadaju raznim vrstama. Bogat je i vitaminima B grupe i C, ali mu nedostaje E vitamina koji se dodaje miješanjem mlieča sa medom.

Pčele radilice luče matičnu mliječ od 4 – 6-og do 12-15-og dana života. Razvoj i funkcionisanje žlijezda, koje luče matičnu mliječ, nije moguć bez obilne, kvalitetne, belančevinaste hrane. Zato je neophodno tokom celog perioda dobijanja matičnog mliječa, snabdevati društvo velikim količinama perge i polena.Svježa matična mliječ po izgledu je gusta kašasta masa, homogena supstanca slična tečnoj pasti sa finom granulacijom.

Organska proizvodnja

Organska proizvodnja

Pčele skupljaju nektar iz prirodnih izvora.

Brojna ljekovita svojstva

Brojna ljekovita svojstva

Pčelinji proizvodi su ljekovito prirodno blago.

Visoka kvaliteta proizvoda

Visoka kvaliteta proizvoda

Pružamo samo najbolje prirodne proizvode.

Često postavljena pitanja

matična mliječ

Matična mliječ je iznimno vrijedna i hranjiva supstanca koju proizvode pčele, a poznata je po svojim potencijalnim zdravstvenim koristima.

Bjeličaste je ili mliečno bijele boje, koja stajanjem na sobnoj temperaturi i pod dejstvom svetlosti, postepeno mijenja boju koja prelazi u prljavo žutu ili dobija crvenkasto-mrku nijansu. Ima specifičnu oporu aromu i kiseo ukus. Kada se stavi u usta, pomalo pecka jezik, a u usnoj duplji izaziva osećaj slabe ljutine.

Viskozitet matičnog mliječa varira u zavisnosti od sadržaja vode i njegove svežine, odnosno veća je neposredno nakon njegovog sakupljanja, u odnosu na vrijednosti koje su zapažene posle čuvanja mliječa na sobnoj temperaturi ili u frižideru na 5°C.