Europska gnjiloća legla

Uvod

Bakterijska bolest legla. Širenje europske gnjiloće nije ograničeno na Europu i može se naći gotovo u cijelom svijetu. Osim medonosne pčele Apis mellifera, može zaraziti i Apis cerana i Apis dorsata Uvod Europsku gnjiloću legla uzrokuje bakterija Melissococcus plutonius, koja je često povezana s ostalim bakterijama. To uključuje Enterococcus faecalis, Achromobacter eurydice, Paenibacillus alvei i Bacillus laterosporus. Ovisno o vrsti bakterija koje se povežu s bakterijom Melissococcus plutonius, europska gnjiloća može imati različite simptome (prisutnost/odsutnost neugodnog kiselog mirisa, konzistencija razgrađenih ličinki itd.). Europska gnjiloća legla može se otkriti promatranjem nepoklopljenog legla. Inficirane ličinke obično uginu kad napune 4 – 5 dana, ali mogu preživjeti do faze kukuljice. U ovoj fazi, izmet ličinki sadrži mnogo održivih, vitalnih stanica patogena. Melissococcus plutonius može preživjeti i ostati zarazna u naizgled zdravoj zajednici medonosnih pčela, bez izbijanja klasičnih simptoma bolesti (subklinička prisutnost europske gnjiloće). Melissococcus plutonius prilično je otporna na nepovoljne uvjete okoline, a bolest se može prenositi polenom, medom i odraslim pčelama. Epidemija europske gnjiloće legla češće se javlja pod stresnim uslovima (nedostatak hrane, male zajednice, nedostatak matice itd.). Drugi je čimbenik genetska predispozicija koja utiče na higijensko ponašanje pčela. Genetska otpornost nekih vrsta pčela na europsku gnjiloću je takva da se mogu izboriti protiv infekcije bez da im nanese ozbiljnu štetu, pogotovo ako su povoljni pašni uvjeti. Često se bolesne zajednice mogu spontano oporaviti ako su pravilno hranjene i/ili ako su pašni uvjeti povoljni (dobro medenje biljaka, sunčani dani, toplije temperature, optimalna vlažnost zraka itd.), ili kada se zahvaćene zajednice premještaju u područja bez pojave bolesti. Iako su šanse za oporavak od europske gnjiloće dosta dobre, ta bolest nije bezopasna, dapače, može ozbiljno oštetiti i jake pčelinje zajednice.

Simptomi

Bakterija se razvija unutar košnice, u leglu. Bolest prenose zaražene kućne pčele dok pokušavaju očistiti stanice koje sadrže mrtve ličinke. Zaražene pčele hraniteljice potom prenose bakterije u leglo prilikom hranjenja. Nakon infekcije, ličinke uginu u roku od nekoliko dana (bez obzira na to jesu li ličinke radilica, trutova ili matice). Bakterija Melissococcus plutonius ubija ličinke prije nego što se stanice poklope. Zbog toga se u zahvaćenim okvirima s leglom primjećuje nepravilan uzorak legla i uginule ličinke u nepoklopljenom leglu .To je jedna od značajki koje razlikuju europsku gnjiloću od američke, kod koje ličinke uginu nakon poklapanja. Još jedna važna značajka korisna u prepoznavanju europske gnjiloće je promijenjeni položaj uginulih ličinki u stanicama. Zdrave ličinke su smještene vodoravno s jedne strane u obliku slova “C” tako da prianjaju na stražnju stranu stanice. Inficirane ličinke su žućkaste, zgrčene ili zavijene prema gore, i često gube svoju segmentaciju. Zaražene ličinke također gube biserno-bijelu boju i postaju prvo neprozirne, potom žućkaste i na kraju žućkasto-smeđe . Nakon ugibanja, ličinke postaju tamnije i razgrađuju se, pretvarajući se u ljigavu, meku, smeđu masu. Ali, za razliku od ličinki zaraženih američkom gnjiloćom, kod europske gnjiloće masa nije želatinasta. Ta masa, kao i kod američke gnjiloće, postaje suha, stvarajući tamnu, hrđastu mrlju. U slučaju europske gnjiloće, mrlja se lako ukloni iz stanice. Leglo izgleda raspršeno, sa stanicama koje sadrže žute uginule ličinke. Ovisno o prisutnim bakterijama, uginule ličinke mogu imati miris različitog intenziteta i karakteristika. Melissococcus plutonius stvara kiselkasti miris, s mlitavim, ali netaknutim ličinkama. Ali ako je infekcija povezana s Bacillus alvei, leglo ima miris truleži. Ličinke se mogu činiti rastopljene, ali nikad želatinozne (za razliku od onih s američkom gnjiloćom). Postoje i međuoblici gdje saće nema nikakav miris. Neki simptomi europske gnjiloće slični su simptomima američke gnjiloće. Stoga treba obratiti pažnju na detalje prilikom dijagnoze na licu mjesta. U simptomatskim košnicama može se upotrijebiti testni komplet da potvrdi kliničko izbijanje bolesti. Europska gnjiloća može izbiti tokom cijele godine, no najčešće se javlja u proljeće kada još nije uspostavljena ravnoteža između sve većeg broja ličinki i broja pčela hraniteljica nakon zimovanja. Ova neravnoteža može potaknuti pojavu europske gnjiloće uslijed prehrambenog stresa ličinki, te je zato europska gnjiloća češća u hladnim i kišovitim proljetnim razdobljima, kada može doći do nestašice hrane, posebice zbog nedostatne proteinske komponente za leglo zbog nedovoljno polena. Zdravstveno stanje zajednice ima važnu ulogu u razvoju bolesti europske gnjiloće legla. Slabe zajednice, zajednice koje su zbog bilo kojeg razloga pod stresom (nestašica hrane, selidba pčela, pesticidi itd.) kao i genetski osjetljivije zajednice posebno su sklone europskoj gnjiloći legla. Zdrave i jake zajednice bit će se sposobne same se izboriti pogotovo ako su povoljni pašni uvjeti. Često se bolesne zajednice mogu spontano oporaviti ako su pravilno hranjene i/ili ako su pašni uslovi povoljni (dobro medenje biljaka, sunčani dani, toplije temperature, optimalna vlažnost zraka itd.), ili kada se zahvaćene zajednice premještaju u područja bez pojave bolesti. Iako su šanse za oporavak od europske gnjiloće dosta dobre, ta bolest nije bezopasna, dapače, može ozbiljno oštetiti i jake pčelinje zajednice. Kada bolest još nije dobro razvijena, pogotovo ako je matica zamijenjena, i to u povoljno doba godine (uz obilje hrane u prirodi), pčele će možda moći očistiti sve zahvaćene stanice i bolest može spontano nestati. Tako se sprječava širenje zaraze europske gnjiloće na ostatak pčelinjaka.

Prenos

Europska gnjiloća može se širiti preko pčela i pčelara iz zajednice u zajednicu, ili s pčelinjaka u pčelinjak. Odrasle pčele, koje su nositelji, mogu prenijeti bolest tokom grabeži, leta ili rojenja. U tom su slučaju zaražene zalihe hrane i polena, kao i svi unutarnji dijelovi košnice. Uzročnik se zatim prenosi putem pčela hraniteljica mladim ličinkama tokom hranjenja. Pčelar također može djelovati kao prenositelj (vektor) bolesti prihranom zdravih pčela zaraženim medom, selidbom oboljelih zajednica tokom selidbe zajednica s paše na pašu, trgovinom zaraženim zajednicama ii maticama. Upotrebom inficirane opreme i premještanjem inficiranih okvira iz jedne košnice u drugu. Bakterija se lako može širiti iz zaraženog saća (polenom, medom, leglom itd.) I kad se jednom smjesti u zdrave zajednice. Asimptomatske zajednice (košnice koje su zaražene, ali još uvijek ne pokazuju znakove bolesti) mogu imati važnu ulogu u širenju bolesti. Selidba na pašu ili prodaja subklinički zaraženih zajednica (zajednice koje još nemaju razvijene simptome) također mogu dovesti do prijenosa bolesti u zdrave zajednice.

Dijagnoza

Za dijagnozu na licu mjesta dovoljno je pregledati leglo i potražiti navedene simptome, primjerice: – raspršeno leglo; – zgrčene ili zavijene prema gore, žute uginule ličinke u nepoklopljenim stanicama; – kiseli miris prilikom otvaranja košnice (nije uvijek prisutan). Promatranje ovih simptoma može se kombinirati s uporabom brze dijagnostičke opreme. Da bi se potvrdila prisutnost bolesti, uzorak uginulih ličinki treba poslati u specijalizirani laboratorij.

Prevencija i suzbijanje

Kad se u zajednici utvrdi europska gnjiloća, važno je poduzeti odgovarajuće mjere što je prije moguće kako bi se smanjilo širenje zaraze. Suzbijanje širenja bolesti može se provesti uglavnom pomoću dvije različite metode, ovisno o situaciji: protresanjem roja ili, u težim slučajevima, spaljivanjem košnice. Metoda pretresanja pčela Metoda pretresanja pčela sastoji se od protresanja pčela iz zaraženih zajednica (saće s leglom i saće s medom) u čistu dezinfuciranu košnicu. Primjena metode pretresanog roja smanjuje razinu zaraze. Leglo i saće legla najkontaminiraniji su elementi košnice. Staro, zaraženo saće treba uništiti spaljivanjem. Ova metoda pretresanog roja mora biti najpoželjnija opcija za održivo pčelarstvo. Daje bolje rezultate u slučaju jakih zajednica i tokom intenzivnog pašnog razdoblja, jer će zajednice trebati graditi novo saće počevši od golih satnih osnova. Kada je u jakim zajednicama zahvaćen samo mali broj stanica, također je moguće izvesti “djelomično pretresan roj”, uklanjajući samo saće s leglom (što predstavlja najzaraženiji materijal) i dodajući izgrađeno saće. To će omogućiti da se zajednica brže oporavi i proizvede med za ljudsku prehranu u roku od nekoliko mjeseci. Spaljivanje košnica Spaljivanje saća i pčela (nakon usmrćivanja pčela gušenjem sumpornim dioksidom) uvijek je zadnji izbor, i to u nekoliko slučajeva. Ti su slučajevi: slabe zajednice; ozbiljna klinička infekcija europskom gnjiloćom legla; pojava bolesti u bespašnom periodu (oporavak zajednice je teži, nemoguće je izgraditi novo saće i postoji velika vjerojatnost recidiva); te vrlo niska raširenost bolesti na pčelinjaku ili na zemljopisnom području. Ako je košnica u dobrom stanju, može se dezinficirati. Dezinfekcija se može obaviti prvo struganjem voska i propolisa, zatim uporabom natrijevog hipoklorita i na kraju opaljivanjem otvorenim plamenom. Ako košnica nije u dobrom stanju, treba je spaliti. Da bi se izbjegla daljnja kontaminacija nakon spaljivanja, u zemlji prvo treba iskopati rupu duboku najmanje 50 cm. Nakon usmrćivanja pčela, košnicu i okvire treba spaliti, a rupu u zemlji potom dobro zatrpati. Postupci dezinfekcije Nakon rukovanja košnicama zaraženim europskom gnjiloćom, svu pčelarsku opremu (košnice, podnice, okvire, krovove itd.) i korištene predmete (alat za košnice, rukavice, odijelo itd.) treba pažljivo dezinficirati. Moguće metode dezinfekcije razlikuju se ovisno o pojedinom sredstvu dezinfekcije. Mogu uključivati opaljivanje otvorenim plamenom, prskanje izbjeljivačem ili natrijevim hidroksidom, potapanje predmeta u vrući parafin ili mikrokristalni vosak, ili sterilizaciju gama zrakama. Temeljito očistite sve alate i uređaje kao i materijale za pakovanje proizvoda.