O nama

Početna

O nama

O nama

Otkrijte historiju našeg udruženja pčelara

Udruženje pčelara Bagremovac Gračanica osnovano je davne 1952. godine s ciljem okupljanja ljubitelja i uzgajivača pčela, razvoja i unapređenja pčelarstva, edukacije, promovisanja i konzumiranja pčelinjih proizvoda, očuvanja prirodnog okoliša čiji je sastavni dio pčela, te stalnog okupljanja građana radi poticanja uzgoja pčela i unapređenja dobre pčelarske prakse.

Jedno je od najstarijih udruženja pčelara u Bosni i Hercegovini sa tradicicijom dugom 70 godina koja se nije prekidala ni tokom ratnih dejstava.

120 članova

120 članova

Ujedinjeni s prirodom, štitimo pčelinji svijet.

U svom dugogodišnjem postojanju okupilo je oko 120 članova, sa stalnom tendencijom rasta tog broja. Pčelari se uglavnom stacionarno. Članstvo obuhvata početnike, iskusne pčelare sa svojim stacionarima i nešto selećih pčelara. Udruženje raspolaže sa oko 3.000 košnica, preovladava najveći broj LR košnica, dok se dob pčelara kreće od 18 do 90 godina, uključujući oba spola.

Djelovanje Udruženja obuhvaća područja grada Gračanica sa prigradskim naseljima i pripadajućim selima. Na tim se područjima nalazi veliki broj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Osim okupljanja pčelara, ciljevi Udruženja su: zaštita i promovisanje privrednih i ekoloških interesa u svrhu rasta, razvoja i unapređenja pčelarstva, uz očuvanje okoliša i biološke raznolikosti, te u današnjem vremenu veoma bitne stvari – veterinarskog nadzora.

Pčelari već dugi niz godina prisustvuju svim značajnijim manifestacijama u Gračanici i šire. U svojoj ponudi, osim više vrsta meda, nude raznolike pčelarske proizvode kao što su: propolis, polen, vosak, perga, matična mliječ, imunomedovi, tinkture, kozmetika, proizvodnja rojeva i matica… Na taj način doprinose promociji zdravog života i pčelarstva kao izazovnog hobija ili zanimanja u kojemu se svi mogu okušati.

Bagremovac

Udruženje koje stvara promjene

Preko 70 godina postojanja pokazuje našu predanost ovom plemenitom zanatu.

0

Godina iskustva

0 +

Proizvoda od meda

0

Članova

0

Košnica