Vosak

Početna

Vosak

O proizvodu

Vosak

Voskovi su proizvodi životinjskog, biljnog, mineralnog ili sintetičkog porijekla, voštanog su opipa, s temperaturom tališta iznad 30⁰C i male tvrdoće. Od voskova životinjskog porijekla najpoznatiji je pčelinji vosak koji spada u složene tvari čiji sastav nije do kraja objašnjen. Utvrđeno je da sadrži složene masne kiseline, ugljikohidrate, aromatske i obojene supstancije o kojima ovisi boja koja može biti od blijedožute do žutosmeđe. Uz niz drugih sastavnica, bogat je vitaminima A i F. 

Pčelinji vosak je proizvod voskovnih žlijezda mladih pčela od 3 do 18 dana starosti. Kad u prirodi ima pčelinje paše, poslije 18. dana voskovne žlijezde kod pčela zakržljaju, pa bez mladih pčela u pčelinjoj zajednici nema proizvodnje voska. Pri proizvodnji voska utrošak energije kod pčela izuzetno je velik, tako da za 1 kg voska utroše čak 8 kg meda. Postupak izgradnje stanica saća veoma je interesantan i za ljudski um neshvatljiv jer se gradnja saća odvija u potpunom mraku bez ikakvih crteža i projekata – s velikom preciznošću grade pravilne šesterokute uz najekonomičniji utrošak voska koji im služe za deponovanje meda, konzerviranje polena i za uzgoj legla.

Organska proizvodnja

Organska proizvodnja

Pčele skupljaju nektar iz prirodnih izvora.

Brojna ljekovita svojstva

Brojna ljekovita svojstva

Pčelinji proizvodi su ljekovito prirodno blago.

Visoka kvaliteta proizvoda

Visoka kvaliteta proizvoda

Pružamo samo najbolje prirodne proizvode.

Često postavljena pitanja

vosak

Pčelinji vosak je prirodna supstanca koju pčele proizvode i koriste za izgradnju košnica, a njegova raznolika primjena u kozmetici, svijećama i drugim industrijskim sektorima svjedoči o njegovoj svestranosti i vrijednosti.

Pčele vosak koriste za izgradnju:

  • Radiličkog i trutovskog saća
  • Matičnjaka
  • Poklopaca za poklapanje zrelog meda
  • Građevnjaka i zaperaka u košnici.