Šumski med

Početna

Šumski med

O proizvodu

Šumski med

Stabla lipe, bagrema, kestena formiraju šume. No med se od njihovog cvijeta zove lipov, bagremov i kestenov. Pa u čemu je onda stvar?

Opšte je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med – med koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose.

Medna rosa toliko je ljekovita da su stari Rimljani mislili kako je ona dar s neba, a sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća mislilo se da mednu rosu luči drvo. No medna rosa zapravo je ljepljiva masa bogata ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti.

Medna rosa najčešće se pojavljuje u četinjačnim i listopadnim šumama u vrijeme kada su noći hladne, a jutra topla. Vrlo je važno da je vlažnost zraka visoka jer bi u protivnom voda iz tog soka isparila, biljni sok bi otvrdnuo i pčele ga ne bi mogle sakupiti.Iz tog razloga, najbolji šumski med dolazi iz mediteranskih šuma. Na žalost, danas malo tko zna da je šumski med jedna od najkvalitetnijih vrsta meda na svijetu.

Organska proizvodnja

Organska proizvodnja

Pčele skupljaju nektar iz prirodnih izvora.

Brojna ljekovita svojstva

Brojna ljekovita svojstva

Pčelinji proizvodi su ljekovito prirodno blago.

Visoka kvaliteta proizvoda

Visoka kvaliteta proizvoda

Pružamo samo najbolje prirodne proizvode.

Često postavljena pitanja

šumski med

Šumski med je jedinstven po svojim karakteristikama i ima poseban okus i miris koji odražavaju bogatstvo biljnog svijeta šumskih područja.

Kako se šumski med razlikuje prema vrsti stabla i šumskim insektima, tako se i cvjetni med razlikuje prema vrsti cvjetnog nektara.

No bez obzira o kojoj se vrsti cvijeta i stabla radilo, postoje glavne razlike između cvjetnog i šumskog meda.

Za početak, šumski med je s obzirom na cvjetne vrste meda za 13 puta bogatiji mineralima i aminokiselinama. Šumski med također ima veću razinu saharoze, dekstrina i mineralnih materija te smanjen udio glukoze i fruktoze jer medna rosa ne sadrži fermente kao što je nektar.

Općenito, medljikovac je bogatiji aminokiselinama i oligosaharidima – probioticima koji imaju blagotvoran učinak na bakterije u probavnom sustavu, pa se šumski med često preporučuje kod probavnih tegoba.

Šumski med je mnogo tamniji, gorkastijeg okusa, intenzivnijeg mirisa i sadrži manje kiselina od cvjetnog meda. Zbog niske razine fruktoze i glukoze i omjera glukoze i vode, šumski med je mnogo otporniji na kristalizaciju te sadrži više antibiotičkih svojstava od cvjetnog meda.