Početna
O proizvodu
Stabla lipe, bagrema, kestena formiraju šume. No med se od njihovog cvijeta zove lipov, bagremov i kestenov. Pa u čemu je onda stvar?
Opšte je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med – med koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose.
Medna rosa toliko je ljekovita da su stari Rimljani mislili kako je ona dar s neba, a sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća mislilo se da mednu rosu luči drvo. No medna rosa zapravo je ljepljiva masa bogata ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti.
Medna rosa najčešće se pojavljuje u četinjačnim i listopadnim šumama u vrijeme kada su noći hladne, a jutra topla. Vrlo je važno da je vlažnost zraka visoka jer bi u protivnom voda iz tog soka isparila, biljni sok bi otvrdnuo i pčele ga ne bi mogle sakupiti.Iz tog razloga, najbolji šumski med dolazi iz mediteranskih šuma. Na žalost, danas malo tko zna da je šumski med jedna od najkvalitetnijih vrsta meda na svijetu.
Pčele skupljaju nektar iz prirodnih izvora.
Pčelinji proizvodi su ljekovito prirodno blago.
Pružamo samo najbolje prirodne proizvode.
Često postavljena pitanja
Šumski med je jedinstven po svojim karakteristikama i ima poseban okus i miris koji odražavaju bogatstvo biljnog svijeta šumskih područja.
Kako se šumski med razlikuje prema vrsti stabla i šumskim insektima, tako se i cvjetni med razlikuje prema vrsti cvjetnog nektara.
No bez obzira o kojoj se vrsti cvijeta i stabla radilo, postoje glavne razlike između cvjetnog i šumskog meda.
Za početak, šumski med je s obzirom na cvjetne vrste meda za 13 puta bogatiji mineralima i aminokiselinama. Šumski med također ima veću razinu saharoze, dekstrina i mineralnih materija te smanjen udio glukoze i fruktoze jer medna rosa ne sadrži fermente kao što je nektar.
Općenito, medljikovac je bogatiji aminokiselinama i oligosaharidima – probioticima koji imaju blagotvoran učinak na bakterije u probavnom sustavu, pa se šumski med često preporučuje kod probavnih tegoba.
Šumski med je mnogo tamniji, gorkastijeg okusa, intenzivnijeg mirisa i sadrži manje kiselina od cvjetnog meda. Zbog niske razine fruktoze i glukoze i omjera glukoze i vode, šumski med je mnogo otporniji na kristalizaciju te sadrži više antibiotičkih svojstava od cvjetnog meda.
Šumski med je prirodni probiotik
Oligosaharidi prisutni u mednoj rosi ponašaju se kao probiotici koji potiču rast korisnih bakterija prisutnih u crijevima. Veoma je učinkovit ako se konzumira nakon uzimanja antibiotika za liječenje bakterijskih infekcija.
Poboljšanjem crijevne flore povećava i apetit.
Šumski med preporučuje se kod bolesti dišnih puteva
Šumski med svoja impresivna antibakterijska svojstva duguje visokoj razini pH, niskom sadržaju vlage i vodikovom peroksidu – snažnom sredstvu za dezinfekciju koje se prirodno pojavljuje kao rezultat reakcije između glukoze, šećera i enzima koje luče pčele.
Iz tog se razloga, šumski med preporučuje za grlobolju, za ublažavanje kašlja te za brži oporavak nakon teških bolesti i bolesti dišnih puteva. Posebice kod upale pluća.
Šumski med preporučuje se dijabetičarima
Med sam po sebi ima niski glikemijski indeks i poznat je kao zdravija zamjena za šećer. Budući da se šumski med ne dobiva iz slatkog cvjetnog nektara, on sadrži još manje šećera, pa se zato preporučuje dijabetičarima.
Šumski med jača krvožilni sustav i smanjuje rizik od razvoja tumora
Šumski med bogat je flavonoidima – fitokemikalijama sveprisutnim u prirodi, od kojih se mnoge pojavljuju u povrću, voću te pićima kao što su čaj, vino, kava i sokovi na bazi voća.
Flavonoidi djeluju kao jaki antioksidansi, a naše ih tijelo koristi u smanjivanju upalne reakcije, snižavanju visokog tlaka, ubrzavanju i jačanju krvotoka i suzbijanju slobodnih radikala koji mogu prouzročiti bolesti i uzrokovati starenje organizma.
Pobudili su znatan interes zbog istraživanja koja su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih ovim fitonutrijentima povezana sa znantno nižim rizikom razvoja tumora usta, ždrijela, debelog crijeva, dojke, bubrega i jajnika.
Šumski med preporučuje se sportašima
Šumski med bogat je mineralnim solima koje sudjeluju u nizu tjelesnih funkcija. One održavaju rad živčanog sustava, reguliraju probavu i razinu tjelesne tekućine.
Budući da mineralne soli uravnotežuju hidrataciju organizma, šumski med se posebice preporučuje sportašima koji znojenjem gube veliku količinu vode i soli iz organizma. Nakon treninga dovoljno je u čaši vode rastopiti dvije čajne žlice meda.
Šumski med preporučuje se i trudnicama, no oni osjetljivijeg želuca bi trebali pripaziti s njegovom konzumacijom jer zbog svoje aromatičnosti može potaknuti proizvodnju želučane kiseline.
Copyright Udruženje pčelara Bagremovac © 2023. Design by Ed-Vision