Perga

Početna

Perga

O proizvodu

Perga

Za pergu, pčelari kažu da je „pčelinji kruh“. Možda bi pergu bilo adekvatnije nazvati pčelinje mlijeko ili meso jer perga po količini bjelančevina koje sadrži, nadmašuje mlijeko, meso i jaja zajedno! Perga je pelud koji pčele sakupljaju i čuvaju u sačama da bi ju koristile preko zime kao i u ishrani mladih pčela. Perga je fermentirani pelud, tj. proizvod koji nastaje tako što pčele pelud koji sakupljaju sa cvjetova biljaka unose u košnicu, prerađuju ga dodajući mu produkte izlučivanjem svojih žlijezda. Praktično, pčele pelud koji unose u košnicu natapaju sekretima koje izlučuju iz svojih žlijezda, smještaju ga u ćelije saća i zalijevaju ga odozgo medom.

U procesu fermentacije tako obrađeni pelud od strane pčela postaje bogatiji brojnim aminokiselinama, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, mliječnom kiselinom i dr. Tako prerađeni pelud pčele smještaju u ćelije saća (do oko 2/3 ćelije), a ostali dio iznad perge u ćeliji je ispunjen medom. Pčele pri preradi peluda koriste prijeko 200 mikroorganizama, inicirajući pri tome vrlo složen proces fermentacije peluda. 

Perga sadrži kompletno sve što je potrebno za uspješan razvoj i život pčelinjeg društva: bjelančevine, vitamine, aminokiseline, eterično ulje, šećere, mineralne materije, enzime, hormone i brojne mikroorganizme. Perga je osnovni izvor bjelančevina za razvoj legla. Perga je više puta vrednija od peluda i kao takva ona je pravo bogatstvo za čovjekov organizam.

Organska proizvodnja

Organska proizvodnja

Pčele skupljaju nektar iz prirodnih izvora.

Brojna ljekovita svojstva

Brojna ljekovita svojstva

Pčelinji proizvodi su ljekovito prirodno blago.

Visoka kvaliteta proizvoda

Visoka kvaliteta proizvoda

Pružamo samo najbolje prirodne proizvode.

Često postavljena pitanja

PERGA

Perga, poznata i kao cvjetni pelud, predstavlja dragocjeni pčelinji proizvod koji obiluje hranjivim tvarima i pruža prirodnu podršku za vitalnost i dobrobit organizma.

Za razliku od peluda, perga je „obrađena“ fermentima i pomiješana sa medom. Ovo poboljšava njenu apsorpciju i iskorištavanje u organizmu bilo pčele ili čovjeka ako je koristi u prehrani. U toku „pretvaranja“ peluda u pergu, ugljikohidrati meda stvaraju mliječnu kiselinu koja konzervira pergu i štiti je od kvarenja.