Mart i radovi na pčelinjaku u martu

Mart je jedan od najznačajnih mjeseca za pčelara, jer je mjesec najznačajnijih promjena u pčelinjem društvu. Kada su vremenski uslovi povoljni, treba obaviti pregled društava radi utvđivanja zdravstvenog stanja, količine hrane, kvaliteta matice, količine legla i kvaliteta saća. Ovaj pregled je najbolje obaviti kada je temperatura 17-18⁰ C i vrijeme bez vjetra.

Količina hrane u ovom mjesecu treba da je od 8 do 10 kg. U slučaju da nema dovoljno hrane, osim prihrane pogačama, prihrana se može obaviti i rjeđim šećernim sirupom, jer je u ovom periodu pčelama osim šećera potrebna i voda. Prihranjivanje tečnom hranom se obavlja ako noćna temperatura nije niža od 12⁰ C. važno je obratiti pažnju na sledeće: količnu hrane, zdravstveno stanje, kvalitet matice, količinu legla i kvalitet saća. Osim toga, potrebno je i očistiti podnjače i dezinfikovati ih, spaliti mrtve pčele i trunje, liječiti nozemozu ili proliv pčela (ako se za to javi potreba), eventualno početi stimulativno prihranjivanje i na kraju započeti sa pripremom za voćnu pašu.

Ukoliko je neko društvo ostalo bez matice, što se može lako utvrditi po prisustvu ili odsustvu legla, treba ga spojiti sa jačim, ili srednje jakim. Isto ovo važi i sa slabim društvima, kako bi se dobio što bolji potencijal pčelinje zajednice  za iskorišćavanje glavne paše. Prilikom pregleda stare i buđave ramove iz košnica treba izvaditi i zamijeniti ih boljim, a sa podnjače ukloniti zimske otpatke i uginule pčele. Pod starim ramovima se podrazumijevaju oni okviri starosti najmanje 3-4 godine. Saće u ovakvim okvirima ima pliće i uže ćelije, a pčele izvedene iz njega su sitnije sa slabim životnim sposobnostima, a osim toga u ovom saću ima više nego što je potrebno trutovskih ćelija, zbog čega je uredna zamjena saća od izuzetne važnosti. S obzirom da u ovom periodu dolazi do jače aktivnosti pčelinjih društava, treba obezbijediti pojilo sa čistom vodom kako bi se pčele navikle da uzimaju stalno vodu sa ovog mjesta.

Pojilo treba postaviti na sunčanom mjestu na nešto većoj udaljenosti od pčelinjaka (bar 20 m). Ukoliko se tokom prošle godine nije adekvatno pristupilo zaštiti od varoe, tretiranje se može obaviti i u ovom periodu sa preparatom namijenjenim za upotrebu u ovom periodu godine.

Pregledom u ovom periodu se može utvditi i kvalitet matice. S obzirom da matica predstavlja snagu pčelinjeg društva, i da u najvećoj mjeri od nje zavisi prinos meda, utvđivanje njene sposobni rada je od presudnog značaja za proizvodnju meda. Dobra matica se poznaje po kompaktnom i kvalitetnom leglu, dok je raštrkano, i nekompaktno leglo znak da je matica slaba ili stara.

U drugoj polovini marta, sa porastom temperature, često se javlja intenzivan porast broja pčela i legla, koji treba da prati adekvatna količina hrane.

Količina hrane nije univerzalna, već se određuje prema veličini zajednice, ali se treba držati pravila: jedan ram legla – jedan ram meda, ako se procjeni da hrane nedostaje, dodaje se sirup (u razmjeri 1:1 litar vode: kilogram šećera), medne pogače ili ramovi meda iz rezerve ili izjednačavenjem ( ”posuditi” ram meda iz košnice koja ima viška hrane pod uslovom da su pčele pregledane i zdrave).

Sve ove radnje uvod su za prvu proljećnu pašu, na ranom voću i proljetnom svijeću. U našim klimatskim uslovima, u proljećnim pašama a posebni bagremu se prikupi 50 do 60% meda, pa je vrlo značajna priprema pčela kako bi ovo doba godine dočekale zdrave i vitalne.

 

Detaljan proljećni pregled pčela podrazumjeva:

1. Očistiti podnjaču (ako to nije urađeno u februaru) ili je zamijeniti novom ili čistom.

2. Sanirati problematična društva (spojiti po potrebi)

3. Prihraniti, takođe, po potrebi  

4. U zavisnosti od temperature dodatno utopliti društva

5. Po potrebi proširiti prostor za leglo

6. Tretirati varou ako se pojavi 

7. Zamijeniti staro i loše saće 

8. Gde je potrebno aktivirati pojila 

9. Popuniti podatke u pčelarski dnevnik

Podijeli:

Nedavne novosti