Radovi na pčelinjaku u oktobru

U oktobru vrijeme postaje sve hladnije, pa se pčelinja društva počinju intenzivno pripremati za prezimljavanje.

U ovom mjesecu izvodi se i poslednje leglo, rađaju se posljednje zimske pčele a matica, praktično prestaje da polaže jaja ili se polaganje svodi na najmanju moguću mjeru.

Pčele u ovom periodu postaju sve mirnije, a izleti sve rjeđi. Formira se labavo klube.

Pčele radilice raspoređuju rezervnu hranu sa bočnih ramova tako da bi je mogli najlakše koristiti kad formiraju klube i počnu da provode život u njemu.Padom vanjskih temperatura ispod 12°C pčele polako prelaze u klupko, a formiraju ga na praznom saću iz kojeg su zadnje pčele izašle iz legla tako da se usmjeravanjem tih okvira po potrebi centrira položaj samog zimskog klupka. Pčele su sve više stisnute u ulicama između saća. U sredini zimskog klupka je matica, oko nje su mlađe pčele, a prema rubu klupka starije. Pčelari shodno ovome po potrebi vrše zadnje premještanje okvira za usmjeravanje zimskog legla i pravilno formiranje zimskog klubeta ako to već ranije nisu uradili.

Uz to pčele radilice propolisom intezivnije zatvaraju sve nepotrebne otvore na košnici, učvršćuju ramove i poklopnu dasku za tijelo košnice.

Radove, koje treba pčelar obaviti na pčelinjake u oktobru su sljedeći: (pod uslovom da su pčele ranije pravilno istretirane i očišćene od varoe i prihranjene ukoliko je za to bilo potrebe)

  • Dovršiti ili obaviti sve one poslove koje je trebalo obaviti u prethodna dva mjeseca a nisu obavljeni, usklađujući ih sa uslovima koji su karakteristične za ovaj mesec.
  • Uređenje košnica i postolja na kojima su one postavljene (stabilizacija postolja, zatvaranje pukotina, podešavanje prednjeg nagiba košnice, obnavlajnje postolja, farbanje košnica, popravka oštećenih krovova,pregledati ventilaciju, zaštititi košnice od vjetra)
  • Uređenje zemljišta na pčelinjaku i oko njega ( dezinfekcija pčelinjaka npr krečom ili drvenim pepelom)
  • Obezbjeđenje mira na pčelinjaku
  • Postavljanje češljeve na leta košnica, ukoliko to nije ranije učinjeno
  • Zadnja kontrola sumnjivih zajednica !
  • Višak nastavaka i ramova uskladištiti i zaštititi od voštanih moljaca, topljenje voska i lagana priprema za narednu sezonu.

 

Ukoliko u ovom mjesecu treba obaviti neki posao vezan za otvaranje košnica, to treba obaviti početkom mjeseca, a nikako kasnije i to sa velikom pažnjom, s tim da košnice budu što kraće vremena otvorene.

Pčele se u ovom mjesecu intenzivno pripremaju za prezimljavanje obavljanjem niza poslova unutar košnice, pa ih u tome ne treba ometati ukoliko to zaista nije neophodno i ukoliko za to postoji opravdan razlog ( dodavanje ramova sa pripremljenom hranom ukoliko je potrebno, tretman ukoliko je na nekom društvu i dalje prisutan pad varoe na podnjačama, pregled sumnjivih zajednica I intervencija ( spajanje, smanjenje prostora ).

Potrošnja hrane u oktobru iznosi oko 1,5-2 kilograma no to naravno ovisi o godini i mjestu samog pčelinjaka.

Podijeli:

Nedavne novosti