Sve što niste znali o medu

Kako konzumirati med kao lijek?

Oni neupućeni ( a takvih je nas većina), tek kada se razbole i kada moraju da se liječe biraju između lijekova i onog što priroda nudi, prirodni lijek – med. Izbor je dobar ali se naravno, treba držati i onoga što liječnik propiše. Liječnicima ostavljam da rade svoj posao a ja ću ostati na onome što ja znam – medu.Dakle, kada se razbolimo, sjetimo se da bi med mogao pomoći i tražimo gdje ga kupiti. Kada smo pronašli takozvani “med za lijeka” mislimo svi problemi su riješeni…

Uzet ćemo koju kašiku na ćesrce i za dva-tri dana ozdraviti. E ne ide to baš tako !!! Da pojasnimo

Šta je med?

Med je, prehrambena namirnica i proizvode ga pčele a pored uloge poslastice ili jutarnjeg namaza održava organizam zdravim, vitalnim, daje mu dodatnu energiju i popravlja krvnu plazmu. Skoro da ne postoji organ u ljudskom tijelu kod kojeg med ne odigrava značajnu ulogu iz tog razloga bi njegova upotreba trebala biti bazirana na svakodnevnoj konzumaciji.

Kako se ispravno konzumira med?

Med daje najbolje rezultate kada se rastopljen u čaši mlake vode konzumira ujutro na ćesrce, čim ustanemo kao i prije ručka ili večere na pola sata. Mnogo je, ovisno o namjeni, načina konzumiranja na koje se on može uzimati ali duga i opširna bi bila tema pa ćemo to obraditi nekom drugom prilikom. Med se nikada osim kod problema sa kašljem (kristalisan) ne guta, već se gutljaj po gutljaj, prvo cucla u ustima, zašto? Cucla se iz razloga što, ako ga odmah progutamo skoro 50% ( karikiram) njegovog ljekovitog svojstva mi jednostavno probacimo u želudac bez da smo ga upotrijebili. Upravo prvo i najvažnije dejstvo meda odigrava se u našim ustima, tačnije ispod jezika. Svi znamo da srčani bolesnici koriste tablete koje u slučaju srčanog napada stavljaju ispod jezika jer na taj način tableta djeluje direktno, isti slučaj je sa medom. Med koji cuclamo u ustima na isti način ide direktno u krvnu plazmu.

Kod konzumiranja meda bi trebalo znati i kako se on ispravno odnosno, u kojim dozama konzumira. Da bi med bio ono za šta ga smatramo (lijek) potrebno ga je svakodnevno, preventivno u organizam unositi 0,5 grama /1 kg tjelesne težine. Dakle, za ovu količinu meda koja se konzumira tokom čitavog dana gutljaj po gutljaj, potrebno je min. 0,5 l vode u koju se med otopi. Ako pak stavimo i litar ili više vode neće nam naškoditi jer je voda izrstan detoks a oni koji teže podnose med ovako će ga lakše uzimati. Ako med koristimo kao lijek u slučaju direktnog liječenja a ne preventivno onda se njegovo doziranje znatno i mijenja 1 – 1,5 gr/1 kg tjelesne težine. Neprikosnovena je i kombinacija meda, propolisa i polenovog praha, a ako tome jos dodamo i matičnu mliječ onda taj preparat dostiže sam vrhunac i naziva se lijek 21-og stoljeća a medicina ga naziva Apikompleks.

Kako prepoznati pravi med?

Treba znati da je med svrstan u treći po redu patvoreni proizvod u svijetu, što samo po sebi govori o profitu koji ostvaruju falsifikatori ovog proizvoda. Kako prepoznati ili kako razlikovati pravi od falsifikovanog meda, teško je odgovoriti. Sve ono što o tome možete naći na internetu ili čuti od nekoga je odmah da znate čista laž. Falsifikatori su tehnološki uznapredovali toliko da samo instituti mogu ustanoviti je li med pravi ili nije. Ovu tvrdnju će vam potvrditi svaki ozbiljniji pčelar. Dakle, jedini način na koji ćete biti koliko – toliko sigurni da koristite pravi med jeste ako ga kupite kod vašeg lokalnog, provjerenog pčelara.

Za sve ostalo što vas interesuje posavjetujte i informišite se u vašem lokalnom udruženju pčelara Bagremovac Gračanica

Podijeli:

Nedavne novosti